Sidor

torsdag 10 september 2020

Hiss & diss för odlingsåret 2020


Känner mej inte alls redo för höst, sommaren har till stor del varit så kall & eländig så jag hade hoppats på lite mer sommarvärme innan långkalsongerna ska på. Samtidigt så vill jag snabbspola till våren 2021 så att man får börja om. För även om det är vissa saker som gått bra så är det lite flopp på andra & där vill jag göra om & göra rätt.

Okey, jag kör en liten utvärdering.
Rödbetorna, holy cow! Aldrig fått så stora rödbetor. Sådde två sorter, en vanlig & en polkabeta. Båda slår nån slags rekord här hos mej i år & det är så kul. Tidigare år har många blitt så små & päcklig att det känts rent ovärt att ävles med dom. 
Önskar att jag visste vad jag gjort rätt med dom så att det blir lika bra nästa år.
Det blev några burkar inlagda rödbetor & resten plockar jag in eftersom till middagar.


    


I våras fick jag en hel hop med småplantor av olika sorters paprika av grannen, det är massor kvar som väntar på att bli mogna. Får hoppas att dom hinner bli det innan frosten tar dom, dom står kvar i växthuset pga allergisk sambo.
En chili fick jag oxå & den har gett så otroligt mycket skörd.  Har aldrig odlat chili förut så jag vände mig till google för att ta reda på vad jag skulle hitta på & det landade i inlagd chili. Supergott! Nästa år blir det till att odla ännu mer chili, för det är massor jag vill testa att göra med dom. Har ni nåt tips så skicka gärna!
Fortfarande är plantan full med chillisar som väntar på att bli skördade.

    




Majs sådde jag för första gången i år & där har vi en liten kamp mot hösten just nu. För dom är nog inte riktigt redo att skördas än, det där håret ska väl bli helt brunt om jag förstått det rätt. Majs kommer jag att så igen, det har blitt mycket majs på plantorna & jag tänker att det är den här eländiga sommaren som gjort att de mognar så sent.
Önskar att jag hade skrivit upp när jag sådde dom i våras, så hade jag kunnat så tidigare nästa år, men det har jag ju såklart inte gjort.


Så, allt som jag vill börja om med, sånt som gick käpprätt åt skogen!

Vi börjar med löken, dom blev angripna av larver, lökflugans larver. Kunde visst bero på att man övergödslat. Ja, jag vet inte om jag gödslat mer än tidigare år, eller så är det precis det som hänt & att det är därför rödbetorna blev så stora. Den enes bröd den andres död lixom. Tur i oturen så va inte alla lökar angripna så några kunde jag spara. 

Ungefär allt i växthuset, (förutom paprika & chili) gick pissdåligt.
Skyller allt på bevattningen & min egen lathet. Vi har solcellsbevattning i växthuset & jag märkte med tiden att en bevattning per kruka va för lite, men eftersom jag glömde att tjuva tomaterna & det blev som en djungel därinne så orkade jag inte bråka med att fixa till det. 
Nämen jag kan stödvattna emellanåt tänkte jag. Det resulterade i en väldigt ojämn bevattning, några ruttna tomater, några spruckna tomater & gurkplantor som tackade för sej. Bättre lycka nästa år.
Nu har jag rensat & klippt ner tomaterna så nu skördar vi röda fina därifrån emellanåt. När jag rensade så plockade jag in en hög gröna & gjorde en marmelad på dom. Blev super! 

   

Innan gurkplantorna gav upp hann jag såklart skörda ett gäng gurkor, de sista gjorde jag smörgåsgurka av. Insåg att vi måste ha mer & köpte jag 3 kilo frilandsgurka av en lokal odlare & la in dom. Nästa år ska jag testa odla sånna själv.

   


Övrigt som jag odlat i år är bla morötter, pumpor, potatis, sallad, rädisor & sockerärtor.
Men vad får jag inte missa nästa år eller vad måste jag testa? 
 

1 kommentar:

Anonym sa...

Du är ju grym syrran!! Tänk att du fick allt de husliga �� men om du har nån burk med gottigheter som du inte riktigt vet vad du ska göra me så vet du ju vars ja finns ������