Sidor

söndag 17 november 2019

Livet är hårt för en liten företagare på utkanten av civilisationen


2 minuter från E4:an, max 10 minuter från Nordmaling & ca 30 minuter från Umeå, där ligger min butik. Lite i utkanten av civilisationen. Så nära men ändå så långt bort, man kan se det som både ett projekt eller en trevlig dagstur att ta sig till mig. För tar man sig till mig så vill man gärna uppleva mer & då är det tur att det finns andra pärlor i min närhet.

I min butik är ungefär hälften handgjort av mig, min design, mina små händer som varsamt lagt sin hand på form & utförande.

Andra halvan består av inredningsdetaljer, smycken & presentartiklar som till viss del även det är handgjort. Jag har vad jag brukar säga, ett av mig handplockat & handgjort sortiment med inredning för hem & trädgård.

Handgjort & handplockat.Jag har endast en gång under de år jag hållit på fått höra att jag är dyr på grejerna, många gånger har jag hört motsatsen. Kunderna som studerar varje tråd, exaktheten mellan trådarna & sen tittar på mig & frågar, "Hur får du det så jämnt, är det du som gör det eller hur lång tid tar det?"

Jag har svårt att säga hur lång tid det tar för mig att sno ihop mina grejer, med alla moment som ska göras, men en sak kan jag säga, prislappen gör i de flesta fall inte tiden rättvisa. Det är vansinnigt svårt att sätta en prislapp på sådant man gjort själv.
Vad gäller mitt handplockade sortiment så vill jag ha produkter som man inte hittar överallt, ett unikt & väl genomtänkt sortiment som många gånger kan förändras över säsong. En neutral bas som med lite variation kan dekoreras & på så vis förändra hela uttrycket. Se det som basen i en garderob, det du kan variera för att få till många olika stilar. Och så några utstickare som ger det lilla extra. Det är inga stora mängder jag köper in & förutom några basvaror så tar jag sällan hem en vara mer än en gång.

Det är så jag vill ha det.

Men så närmar sig Black Friday & jag kan säga på en gång att i min butik blir det inga Black Friday erbjudanden. Inte på sakerna jag gör själv, för det finns det ingen marginal för, men inte heller på de grejer jag köper in, för vet ni det finns ingen stor marginal för det på dom heller.
Visst har jag vid tillfällen haft & kommer att ha erbjudanden i butiken, klart att jag emellanåt vill "ge tillbaka" till er som värnar om lokalproducerat hantverk & en levande landsbygd. 
För det är precis vad det handlar om.

Jag har inga stora påslag på mina priser i butiken, jag vill vara konkurrenskraftig i det stora hela. Jag vill att ni kunder ska kunna handla fantastiskt hantverk & fin inredning till helt rimliga priser året om hos mig. Jag vill att jag & de andra som gör grejerna som säljs i min butik har en lön i slutet av månaden. Jag vill att små företagare ska kunna leva på sin verksamhet utan att falla för trycket att dumpa priserna.

Med detta sagt, vill ni slippa köphetsen & få en fristad från Black. Friday, då är ni varmt välkomna till Pjöller Design, för här bjuds det bara på ordinarie priser & glögg.


Inga kommentarer: